WordPress: ett av de största publiceringsverktygen

Just nu är WordPress ett av världens vanligaste publiceringsverktyg, ungefär sextio procent utav alla aktiva webbsidor bygger på just WordPress. Det finns över 20 000 teman och över 15 000 plugins till WordPress. Sedan 2003 har WordPress utvecklats och är idag mer än 10 år senare större än någonsin.

Varför WordPress?

Varför använder så många utvecklare just WordPress är något man kanske undrar. Ett av svaren kan vara att det har en öppen källkod. Detta gör att WordPress är helt gratis som publiceringsverktyg och att vem som helst kan använda det. Sedan finns det också väldigt mycket forum om just WordPress eftersom det är så välanvänt. Att bygga ett WordPress tema från grund kan vara svårt, därför finns det utvecklare som erbjuder sina tjänster genom att sälja sina teman. Teman är enkelt förklarat en mall som köparen av ett tema lätt kan ändra om och lägga in det innehåll man själv vill ha på sidan, detta gör att det blir fruktansvärt smidigt att använda sig utav ett färdigt tema. Man behöver ingen sedan tidigare kunskap inom webbutveckling eller dylikt. Det enda man egentligen behöver är en fungerande dator och en webbläsare vilket de flesta antagligen har tillgång till. Som företag är det väldigt viktigt att ha en användarvänlig webbplats, WordPress ger dig denna möjlighet på ett kostnadseffektivt sätt.

Eget tema

Att skapa ett eget tema utan några förkunskaper är väldigt svårt, det finns självklart många tutorials på sidor som youtube och dylikt, men det kan ändå vara svårt och tidskrävande. Ett annat alternativ för att skapa ett eget tema är att anlita någon som gör det åt dig och skräddarsyr ett tema efter just dina önskemål. Att anlita en webbutvecklare kan vara en god ide om tiden tryter eller om du känner att du inte är intresserad av att göra ett eget tema.